
De herbewapening Duitsland tijdens het interbellum kwam vooral door de houding van Frankrijk en liet zodoende uit de Reichswehr de Wehrmacht ontstaan.
1.De bewapening in Europa en USA 1918 - 1939
2. Akkoord van Versailles voor ontwapening
3. Duitse voorstellen voor ontwapening 1933-1935
4. Wapenwedloop zeestrijdkrachten vanaf 1933
5. Wapenwedloop luchtmachten vanaf 1933
6. Wapenwedloop landstrijdkrachten vanaf 1933
1. De bewapening in Europa en USA 1918 - 1939
Hoe zag dan de sterkteverhouding van de Reichswehr in vergelijking met de strijdkrachten van Frankrijk en de met Frankrijk tegen Duitsland verbonden buurstaten er uit ? Als men deze rekensom voor 1933 opmaakt en daarbij Groot-Brittannië en de Sovjetunie niet meetelt - omdat zij geen directe buurstaten zijn - geeft dit vergelijk van de landstrijdkrachten een bijzondere buitenkans voor het buitenland tegenover Duitsland. En wel in actieve legerdivisies in de verhouding 1 : 12.
De 100.000 man van het Duitse leger stonden tegenover:
Hierbij kwamen als verder risico voor Duitsland - ook al was dat in de 2-de linie - 885.000 Sovjet-soldaten.
Nog penibeler kwam de Duitse positie naar voren omdat Duitsland volgens het Versailles-verdrag sinds 15 jaar geen dienstplicht had gekend en derhalve geen reservekrachten achter de hand had. In tegenstelling tot de buurstaten die beschikten over wapens en reservisten waarmee bij een mobilisatie het leger in geval van oorlog vergroot kon worden.
Tegenover de Duitse 100.000 man zouden dan in geval van crisis staan
1 : 97
Een vergelijking van de luchtstrijdkrachten geeft nog een geheel andere dimensie. Alle buurstaten hadden hun luchtmachten na de Eerste Wereldoorlog verder bijgehouden. Alleen Duitsland mocht geen luchtmacht hebben en bezat, buiten enkele les- en transportvliegtuigen, verder niets. Rond de jaarwisseling van 1932-33, voordat Hitler Kanselier was, werd de uitrusting van de vele luchtlegers in Europa, nog voor de Frans - Italiaanse rivaliteit rond de Middellandse Zee - uitgebreid. Van Frankrijk uit door de algemene vrees voor Duitsland, en van Engeland uit door de angst voor de Franse luchtvloot van bommenwerpers. De luchtvloten van de Luchtmachten in die tijd bedroegen voor militaire vliegtuigen:
Voor de vergelijking van de marines moet men - de natuur van de zeestrijdkrachten volgend - alle bondgenoten en tegenstanders erbij betrekken, en niet alleen van de buurstaten. Hier kan men zien dat de Reichsmarine in 1933 op de oorlogsvloten van de staten die het Verdrag van Versailles als tegenstanders van Duitsland ondertekenden in de verhouding van 1 : 30 achter lag.
De psychologische situatie werd in Duitsland bij het aantreden van Hitler nog steeds door 2 ervaringen in de recente na-oorlogse tijd bepaald. 1) Men was nog niet vergeten dat in die 20 jaar Franse, Belgische en Litouwse troepen en ook Poolse troepen en milities ondanks de in Versailles gesloten vrede herhaalde malen Duitsland waren binnengevallen en tijdelijk of permanent Duitse grensregio’s geannexeerd hadden. De Reischwehr kon dit met zijn 100.000 man niet verhinderen. En 2) was het alle politiek geïnteresseerden heel goed bekend dat de Siegermächten van 1918 hun eigen verplichtingen uit het Verdrag van Versailles niet nagekomen waren.
2. Akkoord van Versailles voor ontwapening
In werkelijkheid dachten Engeland, Frankrijk en de USA niet aan de ontwapening zoals was afgesproken. Zij behielden hun omvangrijke strijdkrachten in stand. Bij Frankrijk in het bijzonder de land- en luchtstrijdkrachten, en bij de USA en Engeland vooral de marine. Tevens investeerden zij grote sommen geld in de modernisering van hun wapenarsenaal. Aanvragen vanuit Duitsland om hun eigen leger uit te rusten voor een minimale verdediging werden daarentegen door de Siegermächten afgewezen. Zo werd de herbewapening van Duitsland vanaf 1933 voor de Duitse burgers, vanwege de recente aanvallen door 4 buurlanden & door de algemeen bekende ontbrekende mogelijkheid voor zelfverdediging & door de contractbreuken door de Siegermächten, duidelijk gelegitimeerd.
3. Duitse voorstellen voor ontwapening 1933-1935
Na 1933 legde de Duitse rijksregering, bij de Geneefse ontwapenings-onderhandelingen, 6 maal een voorstel voor om de hoeveelheden van bepaalde wapencategorieën zoals bommenwerpers, artilleriegeschut en andere wapens voor alle staten te begrenzen. Toen dit mislukte liet Hitler de kleine Reichswehr tot een moderne Wehrmacht uitbouwen. Het enige resultaat van dit verzoek tot begrenzing van de bewapening was het Duits - Britse vlootverdrag van 1939, die de Duitse marine tot 35 % van die van de Britten begrensde. Daarmee was enerzijds het Versailles-limiet voor de Rijksmarine opgeheven, en anderzijds de Britse overheersing op zee gewaarborgd.
4. Wapenwedloop zeestrijdkrachten vanaf 1933
Allereerst een blik op dat wat zich wereldwijd bewoog.
Het aantal grote slagschepen bedraagt op 1 september 1939
Alleen met het aantal onderzeeboten was de Duitse Kriegsmarine de Royal Navy geëvenaard.
Aantal onderzeeboten op 1-9-1939
5. Wapenwedloop luchtmachten vanaf 1933
In Duitsland, dat in die tijd noch met landmacht, noch met marine in staat was om in een geval van een noodsituatie zich te verdedigen, groeide het bewustzijn dat luchtstrijdkrachten, en vooral bommenwerpers probate middelen waren om vreemde staten voor aanvallen af te schrikken, zoals Duitsland zich de afgelopen 15 jaar meerdere keren heeft moeten laten welgevallen. Bommenwerpers - zijn anders dan jachtvliegtuigen - het offensieve luchtoorlogsmiddel om de vijand in eigen land te bedreigen. En vliegtuigen - als verdere overweging - laten zich als afschrikwapen tegenover 2 potentiële tegenstanders Polen en Frankrijk - sneller en met aanzienlijk minder grondstoffen te bouwen dan slagschepen voor de vloot en pantservoertuigen voor het leger. Zo kreeg de opbouw van de Luftwaffe een bijzondere betekenis voor de veiligheid van het Rijk. Daarom werd in een vlot tempo en met voorrang de nieuwe Luftwaffe vóór de Wehrmacht opgebouwd.
Bij het uitbreken van de oorlog was Duitsland zowaar de 2-de luchtmacht na Rusland, maar ze was nog duidelijk ondergeschikt aan de gezamenlijke luchtvloot van haar 3 tegenstanders; Engeland, Frankrijk en Polen. Op 1 september beschikten de Europese staten over de volgende aantallen zgn. frontvliegtuigen:
6. Wapenwedloop landstrijdkrachten vanaf 1933
Om op de voorgeschiedenis aan te sluiten moet worden vermeld dat Rijkskanselier Von Papen in oktober 1932 na 6 vruchteloze jaren bij de Geneefse ontwapeningsonderhandelingen besloot de Reichwehr - zo nodig - zonder instemming van de Siegermächten te vergroten. In november 1932 voorzag het 2-de bewapeningsplan van de Reichswehr in uitbreiding van het Duits vredeskorps naar 175.000 soldaten. In december 1932 besloten de Siegermächten in de Volkenbond voor het Duitse rijk wat betreft het bewapeningsvraagstuk een principiële gelijkheid in te ruimen. Kort daarop traden in de personen van Adolf Hitler en Franklin Delano Roosevelt 2 politici voetlicht van de wereldgeschiedenis, die beiden 3 punten gemeen hadden: 1) Beiden moesten een hoge werkeloosheid in hun land oplossen, en 2) beiden waren bereid - indien nodig - hun buitenlandse politiek met oorlogen door te drukken. 3) Beiden hadden een hang naar wapens. Beide politici begonnen meteen na hun aantreden hun landen te bewapenen. Adolf Hitler, landmacht-georiënteerd gaf voorrang aan het leger en luchtmacht, en Roosevelt; zeemacht - georiënteerd gaf, zoals verwacht, voorrang aan de marine.
Duitsland was in 1933 nog steeds door een militair bondgenootschap van Frankrijk, Polen, België en Tsjecho-Slowakije omsingeld. De Duitse rijksregering probeerde nog een paar keer gemeenschappelijk met Frankrijk en Engeland middels onderhandelingen een bovengrens van de legersterkten overeen te komen. Doch de Fransen regering wees alle voorstellen af. En zo begon Duitsland op eigen gelegenheid zijn Reichswehr eerst op 36, dan op 40 en tenslotte op 51 actieve legerdivisies op te bouwen. Daarnaast ontstond er - zoals in alle buurstaten - een reserve leger. Voor de Wehrmacht waren dat 51 landsverdediging, beveiligings, vervangings- en reserve infanteriedivisies. Totaal 2x51 =102 divisies
De stormachtige opbouw van deze 102 divisies liet zich in 2 fasen onderverdelen. Als eerste was er tot 1936 door de enorme bewapeningsvoorsprong van de buurstaten het gevoel van de bedreiging, die van de Franse-Belgische-Poolse-Tsjecho-Slowaakse omsingeling uitging. Nu ontstond er een actief leger met 40 divisies dat met kans op succes het land kon beschermen. Vanaf 1937 werd het Duitse leger in de 3 jaren voor de oorlog nog met 5 Duitse en Sudetenduitse evenals 6 Oostenrijkse divisies uitgebreid.
Met een strijdmacht van 51 actieve divisies plus 51 reserve divisies, als deze vol uitgerust en gemobiliseerd zouden zijn, had Duitsland een aanvalskracht waar geen buurland - m.u.v. Frankrijk - tegen opgewassen was. Anderzijds vormden deze 102 divisies ook de troepensterkte die Duitsland nodig had in een noodsituatie om zich tegen de alliantie van tegenstanders uit de Eerste Wereldoorlog te kunnen verdedigen.
Noot van de vertaler:
Het is ook interessant om eens na te gaan wie Adolf Hitler aan zijn wapenarsenaal heeft geholpen. Wie hebben daaraan meegedaan ?
Namen als Genaral Motors (Opel), Ford, General Electric (AEG), ITT (Focke Wulf), Standart Oil (I.G. Farbe) zullen u bekend voorkomen. Maar er zijn er nog veel meer.
Site Vorkriegsgeschichte.de
Auteur Gerd Schultze Rhonhof
Vertaling Willem Zweers
Naar het boek
ISBN: 9783957681706
650 blz
In NL € 44,36