
Met de uitslag van het Saar-referendum 1935 volgens het Saarstatuut kon Hitler als "zijn overwinning" uitleggen daar de Fransen een pro-Duitse stem als Nazi-stem uitlegden.
1.Het referendum van het Saargebied 1935
2. Het Saarland en het Eerste Saarstatuut
3. Twistappel Saarland
4. Het Saar-referendum 1935
1.Het referendum van het Saarland 1935
2. Het Saarland en het Eerste Saarstatuut
Een vijfkoppige internationaal bezette “Saarcommissie” zou het Saarland in deze 15 jaar in opdracht van de Volkenbond regeren. De Saarcommissie stond onder voorzitterschap van de Franse president. Die ontpopte zich al snel als de alleenvertegenwoordiger van de Franse belangen. Dat veranderde zich niet toen de Canadese en Duitse commissieleden uit protest deze commissie verlieten. De verstandhoudingen aan de Saar verslechterden zich daardoor nog verder tot schade van de betreffende bevolking. Frankrijk bestuurde als een nieuwe heerser aan de Saar. De protesten van de betreffende bevolking werden in opdracht van de Fransen in de commissie, tegen alle voorschriften in, geen enkele keer bij de daartoe bevoegde Volkenbond voorgelegd. De regering in Parijs verplaatste, tegen de strekking van het Verdrag van Versailles in, 5.000 Franse soldaten naar het Saargebied. De Duitse ambtenaren werden voor het grootste deel ontslagen en door Franse vervangen. Het zelfde gebeurt met de leidinggevenden van de Duitse industrie aldaar en bergbouw aan de Saar.
3. Twistappel Saarland
4. Het Saar-referendum 1935
Op 13 januari 1935 werd onder toezicht van de Volkenbond gestemd. 90,8 % van de Saarlanders stemden voor aansluiting bij het Duitse rijk, 8,8 % voor de zelfstandigheid en 0,4 % voor aansluiting bij Frankrijk. Deze verkiezing buiten het Duitse staatsgebied had zonder enige twijfel zonder Duitse manipulatie en intimidatie plaatsgevonden.
En ze werkte, dankzij het verkiezingsthema van de Fransen (“Nationaal socialisme in Duitsland” in plaats van “Voor Duitsland en tegen Frankrijk”) nu als een toejuiching van het Nationaal-socialisme van kanselier Hitler. (dus contra productief.) Zo bezorgden de Fransen Hitler een binnenlandse triomf die sterker nawerkte als dat ze zouden vermoeden. Voor Hitler was de eerste “Anschluss” na de nederlaag van 1919 tegelijk een volksstemming voor zijn “NSDAP - beweging” . Op 1 maart 1935 ging het bestuur over het Saargebied weer terug naar het Duitse rijk.
Site Vorkriegsgeschichte.de
Auteur Gerd Schultze Rhonhof
Vertaling Willem Zweers
Naar het boek
ISBN: 9783957681706
650 blz
In NL € 44,36