
de bezetting van 1936
de bezetting van 1936
De bezetting van het Rijnland 1936 kwam door een voor Duits-vijandig Frans-Russisch verdrag 2-5-1935, het Pakt van Lucarno ( Rijn-pakt 1925 ) ten spijt.
1.Gedemilitariseerd Rijnland
2. Pakt van Locarno (ook Rijnpakt 1925)
3. Frankrijk - Sovjet Verdrag 1935
4. Bezetting van het Rijnland maart 1936
1. Gedemilitariseerd Rijnland
2. Pakt van Locarno (ook Rijnpakt 1925)
2. Frankrijk - Sovjet Verdrag 1935
“dat Engeland verontrust geworden is wanneer Frankrijk een verdrag ondertekent die het eventueel in een oorlog met Duitsland kan betrekken, en dat onder de voorwaarden die met § 2 van het Locarno-pakt onverenigbaar zijn”.
Op 25 mei 1935 verstuurde de Duitse regering naar de Franse regering een memorandum waarin zij gewag maakte van het feit dat het nieuwe Russisch-Franse verdrag in strijd was met artikel 16 van het Volkenbondstatuut, en naar Duitse opvatting ook met het Locarno-Pakt. Op 27 februari 1936 werd het Sovjet-Franse bijstandspakt door het Franse Parlement geratificeerd.
Voor Hitler was het Russisch-Franse verdrag een tegenslag in de inspanningen om Duitsland voor gevaar van buitenaf te beschermen. Zijn succes van 1934 - het niet-aanvalspakt met Polen had de ring, die Frankrijks om Duitsland had aangebracht, opengebroken. Nu sloot Parijs deze opening met een nieuwe wapenbroeder. Daarmee werd het van Duitse kant op 3 punten duidelijk, nl 1) Dat men in Parijs de Duitse garanties van Locarno niet serieus nam, 2) dat men in Parijs doorgaans nog een nieuwe oorlog voor ogen had, en 3) dat de alliantie van potentiële tegenstanders aan Frankrijks zijde zeker met 1 miljoen soldaten was versterkt. Voor Duitsland was dit een herhaling van het Frans-Russische samenspel van 1914, waaraan het slechte herinneringen had overgehouden en eveneens een slecht perspectief herbergde. Bij een nuchtere kijk op de zaak kan men zien dat Frankrijk haar systeem van bondgenootschappen opnieuw ten laste van Duitsland opbouwde en dat de Duitse grens met Frankrijk onbeschermd open lag. De dreigende houding van Frankrijk gedurende de strijd om Opper-Silezië van 1921 en vervolgens daadwerkelijk samen met de Belgen de daad bij het woord voegde om om op 8 maart 1921 evenals op 11 januari 1923 via het Rijnland binnen te marcheren, was men in Duitsland nog zeker niet vergeten.
De Franse contractbreuk van het Locarno-pakt door het afsluiten van het bijstand-verdrag met de Sovjetunie was voor Hitler een aanleiding zich ook niet meer aan het pakt te houden en het één met het ander te onderbouwen. Hitler nam het politieke besluit door het Rijnland met Duitse troepen weer te laten bezetten.
Begin maart 1936 maakte dictator Hitler zijn besluit bekend wat overigens door de top van het ministerie van Buitenlandse zaken en de Wehrmacht ten stelligste werd afgeraden.
4. Bezetting van het Rijnland maart 1936
Op 14 maart 1936 kwam de Raad van de Volkenbond bijeen om over de Duitse breuk van het Verdrag van Versailles te beraadslagen. Frankrijk eiste dat Duitsland veroordeeld moest worden wegens contractbreuk. Maar de Britse vertegenwoordiger verklaarde :
“ Het is duidelijk dat de opmars van de Duitse troepen in het Rijnland een overtreding van het Verdrag van Versailles inhoudt. Maar dan nog is deze actie geen bedreiging van de vrede en vereist het dus geen onmiddellijke tegenmaatregelen. Ongetwijfeld verzwakt de herbezetting van het Rijnland door Duitsland de macht van Frankrijk, maar verzwakt op generlei wijze haar veiligheid. “
In de literatuur verscheen deze gebeurtenis meestal als “ het her-militariseren van het Rijnland. Deze term verbergt dat het hier feitelijk ging om de verdediging van Duitsland tegen een aanval van Frankrijk + België. In elk geval zijn in 1921 en in 1923 Franse en Belgische troepen door deze open westgrens naar het Roergebied en naar Frankfurt am Main gemarcheerd.
Site Vorkriegsgeschichte.de
Auteur Gerd Schultze Rhonhof
Vertaling Willem Zweers
Naar het boek
ISBN: 9783957681706
650 blz
In NL € 44,36