
de toespitsing in 1939
de toespitsing in 1939
De toespitsing op de Corridor naar vrijstaat Danzig 1939 en Oostpruisen was voor de nazi's is de val die tijdens het Verdrag van Versailles was opgezet. Wederom een (bewust?) falen van de Volkenbond die de wens van de meerderheid van de bewoners negeerden.
1.Polen en Danzig
2. De Vrijstaat Danzig vanaf 1920
3. De Danzig-politiek van Polen en bezetting Westerplatte
4. De Douane-inspectiestrijd 1939
5. Oorlogsgevaar om Danzig
6. Matigingsverzoek Ambassadeur Henderson
1. Polen en Danzig
Ook Polen was niet tevreden de status van Danzig als Vrijstaat onder bestuur van de Volkenbond. Gedurende de conferentie van Versailles, die werd gehouden door overwinnaars, had de Poolse delegatie gevorderd Danzig bij het nieuwe Polen te voegen. Als argument werd hier opnieuw het een vroegere toebehoren van de stad aan Polen naar voren gebracht.
2. De Vrijstaat Danzig vanaf 1920
3. De Danzig-politiek van Polen en bezetting Westerplatte
Polen breidde het eigen postnet over de gehele vrijstaat uit, alhoewel de Poolse Postdienst volgens het Verdrag van Versailles uitsluitend voor de haven was voorzien. Het weigerde, de munteenheid van de Volkenbond - de Danziger Gulden - te accepteren. De Poolse militairen legden - tegen uitdrukkelijke protesten van de Danziger Senaat in - een munitiedepot in de haven aan. Ook probeerde ze de eigen troepen in de haven te versterken om - zoals het genoemd werd - het depot te beschermen. De versterking van de Poolse soldaten in de haven van Danzig mislukte in ieder geval door de inspraak van de Volkenbond. In 1932 gebruikte Polen een Engels vlootbezoek in Danzig als gelegenheid om eigen oorlogsschepen daar naartoe te verleggen. Toen de Senaat van de vrijstaat daar tegen protesteerde werd deze medegedeeld dat;
“Poolse oorlogsschepen het dichtstbijzijnde openbare gebouw zullen beschieten in het geval dat de Danziger bevolking de Poolse vlag op de Poolse schepen beledigt.”
Vanaf augustus 1932 claimde Polen het alleenrecht voor het aanleggen van haar vloot in de haven van Danzig. Zo breidde het om zich heen graaien van Polen in de vrijstaat Danzig langzaam maar zeker uit.
In Danzig steeg het verlangen naar een Anschluss met het moederland. In Duitsland geloofde men het gelijk aan hun kant te hebben toen Hitler de Anschluss van Danzig en veilige verkeerswegen naar het afgesneden Oostpruisen opeiste. En in Polen nam de woede en haat tegen de “niet-loyale” Danziger burgers toe.
Vanaf juni 1939 stapelden zich de wederzijdse beschuldigingen en verdachtmakingen in de vrijstaat Danzig op tussen Duits-Danziger en de Pools-Danziger bevolking. Poolse militaire transporten reden door de vrijstaat zonder dat de Danziger Senaat daar toestemming voor had gegeven. De Poolse militaire bezetting op de Westertplatte naast de haven van Danzig werd tot 240 soldaten versterkt, hoewel de Volkenbond een limiet van 88 toegelaten had. De Poolse douaniers van oorspronkelijk 6 beambten, werden inmiddels uitgebreid naar 110.
4. De Douane-inspectiestrijd 1939.
“zal de Poolse regering onverkort vergeldingsmaatregelen tegen de vrije stad aanwenden”
Bovendien deelde Chodacki mede dat de Poolse douane vanaf dat moment bewapend zou worden. Hitler, die door de Senaatspresident om raad werd gevraagd, drong er op aan om voor ontspanning te zorgen en “de aangelegenheid niet nog meer te vergiftigen”. Het gelukte de president Greiser om generaal-commissaris Chokacki te bewegen het ultimatum op te heffen.
5. Oorlogsgevaar om Danzig
Hitler toonde zich over het Poolse ultimatum, in deze toch al spannende tijden, boos en sprak er over dat “de grenzen van zijn geduld bereikt zijn”. De Poolse media gooide nog eens olie op het vuur toen zij schreven dat Hitler in de douanestrijd “gas terug genomen had” en dat enkel een scherpe nota toereikend is om “hem op de knieën te dwingen”
Dat was 3 weken voor de oorlog. Het Chodacki-ultimatum en Hitlers reactie daarop zo kort voor het begin van de oorlog laten conclusies toe wat betreft de voornemens van Hitler met betrekking tot Polen. Als Hitler werkelijk oorlog met Polen verkoos boven alleen Danzig en de transitwegen, was dit nu zijn kans geweest. Hij had slechts de Danziger Senaat alleen maar hoeven aan te sporen om in de Douane-inspectiestrijd de hakken in het zand te zetten. Polen was dan - zoals gedreigd - de vrijstaat Danzig binnen gevallen. Danzig had daarop de aansluiting bij het Duitse Rijk kunnen afkondigen. Polen had in dat geval zeker militair tegen Danzig ingegrepen. Daarmee hadden de Polen en niet de Duitsers de oorlog uitgelokt. Als Hitler - hoe dan ook - met Polen een oorlog gewenst had, dan had hij zich deze kans nooit laten ontglippen. Hij had - in dat geval - Senaatspresident Greiser zeker niet de raad gegeven: “ de aangelegenheid niet nog meer te vergiftigen”
Van Duitse kant werden intussen de Poolse uitspattingen tegen de Duitse minderheden vergolden met represailles tegen Poolde minderheden in het Rijksgebied. De uitwijzingen van Duitsers uit Polen werden gevolgd door uitwijzingen van Polen uit Duitsland. Dat alles versterkte de anti-Duitse stemming in Polen. Intussen rumoerde het zich in Danzig ook op een andere manier. De Duitse bevolking van de stad eiste middels demonstraties en de parolen “heim ins Reich” (Thuis in het Rijk) de aansluiting bij het moederland. De SS-heimwehr trad in augustus voor het eerst openlijk naar buiten met een parade door de straten van Danzig.
Ook augustus bracht geen verbetering in de situatie. Het Duitse rijk bleef tegenover Polen bij de bekende aanspraken. De Polen wensen niets prijs te geven wat betreft het Danzig- en Transitweg-vraagstuk. De Engelsen en Fransen probeerden de Russen in een oorlog tegen Duitsland te betrekken, terwijl Duitsland van haar kant de Russen voor het komende conflict juist tot neutraliteit verplichte. Intussen werd de achtergrondmuziek uit Danzig en uit Polen steeds schriller.
6. Matigingsverzoek ambassadeur Henderson
“ Ik wil persoonlijk aanbevelen, de Poolse regering voor te stellen - en wel onmiddellijk - hun ambassadeur van hier aan te wijzen, en - hoe dan ook - diplomatieke stappen te ondernemen, wat via Göring voor hem makkelijk zal zijn....... Lipski is, ondanks alles wat voorgevallen is, hier nog steeds “Persona Grata”. De Polen kunnen voorstellen om naar de onderhandelingspositie van maart terug te keren...... om het zo mogelijk te maken weer met elkaar in gesprek te komen.”
Twee telegrammen op de volgende dag van Halifax aan Kennard in Warschau toonden geen reactie op Hendersons aanbeveling.
In de laatste week voor de uitbraak van de oorlog probeerden Poolse luchtafweer-batterijen nog een paar keer passagiersvliegtuigen van de Lufthansa op hun vlucht van Berlijn naar Koningsberg over de Oostzee neer te halen. Het kwam tot talrijke schietpartijen aan de grensovergangen tussen Poolse en Duitse douane-beambten en soldaten, waarbij veel doden te betreuren waren. Het “affakkelen” van Duitse boerderijen in het Poolse grensland ging onverminderd door. De Duits-Poolse grens stond in augustus 1939 ook zonder oorlog in vlammen.
Site Vorkriegsgeschichte.de
Auteur Gerd Schultze Rhonhof
Vertaling Willem Zweers
Naar het boek
ISBN: 9783957681706
650 blz
In NL € 44,36